(NE) VERBALNA KOMUNIKACIJA

(NE)VERBALNA KOMUNIKACIJA – Fizicki izgled, govor tela i maniri

Svaki horoskopski znak ima i svoje tipicne karakteristike koje uticu na fizicki izgled ili na govor tela, kao i na odredjene manire koji se najcesce koriste u neverbalnoj komunikaciji. Svojstva cetiri osnovna elementa prirode uticu na glavna oblezaja svih znakova: vatra, zemlja, vazduh i voda.
Medjutim, natalni znak (rodjenja) daje samo polaznu osnovu za neciju kompletnu pojavu, repertoar ponasanja i stil, a ASC (podznak) u najvecoj meri odredjuje fizicki izgled, donosi tipicne karakteristike i utice na (ne)vidljive manire u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji.

Elementu VATRE pripadaju: Ovan, Lav i Strelac

OVAN

Fizicki izgled: Prva i druga dekada – srednji ili visi rast, treca dekada – srednji i nizi rast. Misicave gradje, u mladosti mrsaviji a kasnije sa tendencijom gojaznosti. Nisko ili malo celo, nos naglaseniji ili duzi. Bujnija kosa. Oci tamije boje, pretezno braon tonovi.
Govor tela i maniri: Nastup im je vrlo energican, siguran i odlucan. Pokreti su zivahni, zustri, sigurni i spretni, gledaju sagovornika u direktno oci, prodorno i bez izvinjenja umeju da ga prekidaju. Vesto se isticu, guraju ispred drugih, vole da predvode, hodaju brzim i zustrim koracima, cesto celom ili glavom nagnutom prema napred. Naprave bucnu atmosferu i onda kada treba da postoji tisina. Protive se autoritativnim normama, ali se lako uklapaju u unoformisane stilove.
Svoju nervozu kanalisu bogatom mimikom, uglavnom tipicnim grimasama koje ponavljaju i gestikulacijom lica, ceskanjem glave, treptanjem ocima, provlacenjem ruke kroz kosu, lupkanjem ruke, treskanjem.

LAV

Fizicki izgled: Prva i druga dekada – nizi rast i prosecne kilaze, treca dekada – visi rast, misicave ili mrsavije gradje. Kosa vrlo naglasena, bujna, talasasta, tamnija. Oci crne ili zelenkaste. Nos manji i pravilan, usne naglasene.
Govor tela i maniri: Umeju da skrenu paznju na sebe pojavom i ponasanjem, te stvaraju sliku uzvisenosti, posebnosti i autoriteta. Tastina i istancan smisao za mnogim estetskim kategorijama ogledaju se u strasti sa kojom brinu o svojim potrebama i o svom telu. Skloni su ubedjenju kako im pripadaju razne drustvene ili satusne privilegije. Muskarac predano brine o svom izgledu, imidzu i formi, zene su senzualne i gipkih pokreta, takodje imaju potrebu da „sijaju“ u odnosu na okolinu. Obicno vesto zauzimaju neku centralnu i sredisnju poziciju u odnosu na druge. Za njih je neoprostiva uvrda, ako se desi da ih ne primecujete ili ignorisete.
Svoju nervozu kanalisu mimikom, cestim treptanjem ocima i usnama koje puce, grickaju ili razvlace u razne oblike, primetnom gestikulacijom lica i ruku.

STRELAC

Fizicki izgled: Prva dekada – visi rast, misicave i srednje gradje, druga i treca dekada – nizi rast, korpuletnije i gojaznije gradje. Kosa tamnija, gusca, talasasta, kod muskaraca tendencija ka proredjivanju. Nos srednji ili duzi. Oci tamnije, crne ili plave.
Govor tela i maniri: Imaju specifican sarm, simpaticni su, mogu da budu neobicno lepi i zabavni, duhoviti zrace vedrinom, samopouzdanjem i bezbriznoscu. Imaju uspravno drzanje, hodaju vrlo energicno ili preterano opusteno i lenjo. Mnogi Strelci protagonisti su ljubavi na prvi pogled, upravo zahvaljujuci neodoljivoj privlacnosti, vodjeni strastima i istancanom instinktu. Kada ih neko privlaci, pokazuju otvorenu potrebu za njegovom blizinom i dodirom, cak i na javnom mestu.
Svoju nervozu kanalisu mimikom, gestikulacijom i raznim pokretima sa tendencijom ka preterivanju. Prave odredjene primetne grimase koje ponavljaju, masu rukama, lupkaju rukom i prstima, cupkaju i klate nogom.

 

Elementu ZEMLJE pripadaju: Bik, Devica i Jarac

BIK

Fizicki izgled: Prva i druga dekada – nizi rast, srednje ili gojaznije gradje, treca – visi rast, korpuletnije gradje. Kosa bujnija, tamnija ili smedja, visoko ili siroko celo, okruglasti oblik lica, siroki obrazi, nos pravilan, grcki profil. Oci krupnije, svetlije ili crne. Lepih i pravilnih crta lica, rupica na bradi, usne naglasenije, punije.
Govor tela i maniri: Prilicno su suzdrzani i ostavljaju utisak od poverenja, ali kada izgube kontrolu postaju siloviti i ne stede suparnika. Svoje raspolozenje emituju od vrlo recitog pogleda do strogog mrstenja, od sitnih bora oko stisnutih usana do podignute obrve. Uzivaju u raznim komfornostima i hedonisti su. Pripadnici ovog znaka usporenim kretnjama i prikrivenim gestovima jedva daju naslutiti svoju senzualnost i pritajenu eroticnost. Hodaju stabilno, obicno prave vece i usporene korake, umeju da ostave utisak i tromosti ili lenjosti.
Svoju nervozu kanalisu raznim gestikulacijama i mimikom, uglavnom pokretima ocima i usnama. Grickaju usnu, lupkaju rukom, ili prave neke karateristicne pokrete rukama koje uporno ponavljaju, dodiruju sagovornika.

DEVICA

Fizicki izgled: Prva dekada – srednjeg rasta i prosecne ili sitnije gradje, druga i teca dekada – viseg rasta i tananije ili mrsavije gradje. Ekstremiteti izduzeniji, sake i prsti tanji. Kosa smedja, braonkasti tonovi, ten svetliji, oci braon ili svetlije, nos pravilan, usta tanja.
Govor tela i maniri: Ne isticu se svojim primetnim ponasanjem i obicno deluju iz pozadine. Dobro se kontrolisu te su gestikulacija i mimika cesto svedene na minimum, ali ono malo sto se vidi, ume dosta da govori. Ma koliko se trudili, ponekad, ipak ne mogu da sakriju svoju unutrasnju napetost i nervozu zbog koje cupkanjem noge i prebiranjem po kosi razbijaju uvezbanu suzdrzanost pred drugima i miran pogled. Izbegavaju nepoznate situacije i potencijalna iznenadjenja. Sto su uspesniji u karijeti, emotivno su stabilniji, a pokreti su im sigurniji i smireniji. Kada su nesigurni, primetno je podrhtavanje ruku i glasa, treptanje.
Svoju nervozu kanalisu dodirima odredjenih delova tela, ucestalim treptanjem ocima, ceskanjem uha, umerenim (kruznim) pokretima ruku, pomeranjem ramena i savijanjem ramena, crtanjem ili povlacenjem linija po papiru.

JARAC

Fizicki izgled: Prva i druga dekada – nizeg rasta i sitnije, kostunjave gradje, treca dekada – viseg rasta i mrsavije gradje. Kosa tamnija ili smedja, tendencija ka proredjivanju kod musaraca. Oci braonkaste ili tamnijih tonova. Nos prav, usta tanja.
Govor tela i maniri: Svojom pojavom odaju pozdanost, kontrolisanost i umerenost. Koncentrisani su na sagovornika ili na aktivnost koju obavljaju, predani su situaciji u kojoj se nalaze i obicno ostavljaju utisak predvidive osobe. Pokreti su mu skoro dobro vojnicki uvezbani, ali ako ih neko duze posmatra, videce promenu u drzanju kada se pojavi neko ko im se dopada ili privlaci njihovu emotivnu paznju. Tada njihova usredsredjenost slabi, te umesto da po obicaju upijaju svaku rec razgovora, traze da im se ponove poslednje reci. Dogadjaji koji su povezani sa karijerom uticu na njihove promene u drzanju i hodu.
Svoju nervozu kanalisu promenama u nacinu pogleda, skupljanjem ociju i usana, promenama u intonaciji. Umeju da fiksiraju sagovornika „celicnim pogledom“, primetan je grc oko usana, dodiruju ili ceskaju uho, prekrstaju noge, povlace krivulje, strelice ili linije po papiru.

 

Elementu VAZDUHA pripadaju: Blizanci, Vaga i Vodolija

BLIZANCI

Fizicki izgled: Prva i druga dekada – viseg rasta i vitke ili mrsavije gradje, treca dekada – srednjeg rasta i sitnije gradje, ekstremiteti izduzeniji, ruke sa duzim prstima. Kosa svetlija ili smedja, oci braonkaste ili svetlije. Celo siroko ili visoko, nos pravilan, usne tanje.
Govor tela i maniri: Drzanje im je opustenije, hodaju sitnim ili krupunim koracima po potrebi, ali uvek ubrzano. Ponekad deluju skoro neuhvatljivo. Retko miruju, te po svom govoru tela jedni su od „najrecitijih“ predstavnika zodijaka. Veoma su zivahni, komunikativni i radoznali, tesko ih je nadmasiti u prici, veseli su i duhoviti, zivahni i zabavni, a rukama umeju da pricaju veoma vesto poput pantomimicara. Veoma su vesti u imitacijama i oponasanju drugih.
Svoju nervozu kanalisu raznovrsnom gestikulacijom i mimikom. Cesto se premestaju sa noge na nogu, cupkaju ili klate nogama, primetna je i njihova potreba da stalno nesto drze ili prevrcu u rukama, kao i vrckav pogled.
Svoju nervozu kanalisu raznovrsnom gestikulacijom i primetnom mimikom. Masu rukama, pomeraju i povijaju ramena, dodiruju sagovornika, klate, drmaju ili cupkaju nogom, vrpolje se. Takodje, karakteristicno je i ucestalo treptanje ili ceskanje.

VAGA

Fizicki izgled: Prva i druga dekada – viseg rasta, vitke i mrsavije gradje, treca dekada – srednjeg rasta i sitnije gradje. Kosa je bujna, talasasta, crna ili tamnija. Celo visoko, lepe, uzrazajne i krupne oci, svetlije. Nos pravilan, manji. Usta punija i lepo naglasena, moguca je i rupica na bradi.
Govor tela i maniri: Obicno imaju vrlo graciozno drzanje, odisu naglasenim sarmom i umeju da deluju umilno ili zavodljivo. Lepog su izgleda, ali i nesigurni. Zena Vaga skoro uvek emituje neke zavodljive poruke, a muskarac ce na poseban nacin dati do znanja da je primetio svaku atraktivnu zenu koja je prosla pored njega. Privlacenje paznje kod suprotnog pola, predstavlja osnovni kljuc za razumevanje njihovog govora tela – oni uvek zele da vam se dopadnu. Muskarac je zivahniji i otvoreniji, a zena koketnija, vise distancirana i nasmejana.
Svoju nervozu najcesce kanalisu gestikulacijom rukama, praveci neke kruzne pokrete, prekrstanjem ruku ili nogu. Primetno je i ucestalo treptanje, sirenje ociju, podizanje obrve, pucenje usnama.

VODOLIJA

Fizicki izgled: Prva dekada – srednjeg rasta, sitnije gradje, druga i treca dekada – viseg rasta, vitke i mrsavije gradje. Talasasta ili bujnija kosa, tamnije boje, oci cesce tamnije, samo ponekad svetle boje. Celo visoko, nos pravilan, usne lepo i pravilno naglasene.
Govor tela i maniri: U svom repertoaru ponasanja uvek odaju neku vrstu originalnosti, specificnosti i razlicitosti u odnosu na druge. Ta karakteristika moze da se primeti u njihovoj pojavi, stilu ili neobicnim manirima u ponasanju. U mladosti su energicniji i buntovniji, a u kasnijim godinama postaju dobri takticari. Obicno imaju neku tipicnu pozu ili drzanje tela koji se ogledaju u nacinima na koje gestikuliraju rukama, kako dodiruju sagovornika, ili kako menjaju polozaj tela i prekstaju noge. Osnovno pravilo je, da Vodolije ne lice na druge.
Svoju nervozu kanalisu raznovrsnom gestikulacijom i mimikom. Primetni su pokreti rukama, ukrstanje prstiju, premestanje sa mesta na mesto, dodirivanje odredjenih delova tela. Fiskiranje ocima ili izbegavanje pogleda, ucestalo treptanje, mrdanje usnama.

 

Elementu VODE pripadaju: Rak, Skorpion i Ribe

RAK

Fizicki izgled: Prva dekada – viseg rasta, krupnije gradje, skloni gojaznosti u kasnijim godinama, druga i treca dekada – nizeg rasta, vitke i mrsavije gradje. Kosa smedja ili tamnija, oblik glave okruglast, ten svetliji, oci braon ili tamnije, sanjalacki pogled. Nos manji ili prcast, samo ponekad naglaseniji. Usne naglasenije, senuzalne ili punije.
Govor tela i maniri: Krecu se opreznim, sitnijim i tihim koracima. Odaju suptilnost i neznost, posebno obracaju paznju na svoju okolinu. Njihova suzdrzanost i oprez izrazavaju nesvesnu potrebu za razbijanjem „ljusture“, koja ih stiti od spoljaseg sveta i ujedno predstavlja odraz njihove unutrasnje nesigurnosti. Kod zena Rakova senzualnost se da lako naslutiti menjanjem intonacije u govoru, cvrscim stiskom ruke, duzim pogledom i posebno neobuzdanim drhtajima u nekim najintimnijim trenucima. Bilo da je rec o zeni ili muskarcu, njihov pogled i oci ih uvek odaju. Cesto kroz neverbalnu komunikaciju govore i otkrivaju mnogo vise o sebi, nego sto bi to zeleli da priznaju javno drugima, pa i sami sebi. Medjutim, svoje unutrasnje stanje i emotivno raspolozenje jasno nesvesno emituju i/ili kroz neverbalnu komunikaciju, sto se najbolje vidi iz njihovih ociju i pogleda, a odraz njihovog pogleda je i odraz njihove duse sve od zanosnog sjaja ili do suznih akvarela.
Svoju nervozu kanalisu primetnom mimikom i raznovrsnom gestikulacijom, ipak trude se da budu umereni. Prave neobicne pokrete rukama, crtaju isprekidane linije, kruzice, lavirinte, cvetice, zvezdice ili figure po papiru.

ŠKORPIJA

Fizicki izgled: Prva dekada – nizeg rasta, sitnije gradje, druga i treca dekada – viseg rasta, vitke i mrsavije gradje. Talasasta kosa, tamnije ili crne boje, oci cesce crne ili tamnije, samo ponekad svetle boje, zavodljiv pogled. Nos pravilan, manji, grcki profil ili redje naglasen.
Govor tela i maniri: Govor tela im je neposredan, ponekad vrlo direktan, ali po potrebi i tajanstven. Nacin na koji se krecu odaje njihovo stanje duha. Umeju da hodaju vrlo odlucno i uspravno, takodje i veoma graciozno poput macke ili da se vesto „sunjaju“. U napetim situacijama usne su im stisnute, a pogled upucen u nepoznatom smeru. Vodjeni svojim strastima i raznim unutrasnjim porivima, po potrebi mogu da se transformisu kroz najrazlicitije uloge od „neprimetne biljke do vulkana“. Upravo zbog veoma specificnog repertoara ponasanja, oni nikada ne mogu proci neprimeceno u vasem zivotu. Ako zagrebete po njima i skenirate ih videcete „pocetak“ strasti, mistike i tajanstvenog … i gde se „kraj“ ne nazire. Kada su necim iritirani umeju da fiksiraju sagovornika na vise nacina od detaljnog skeniranja do „streljanja“ pogledom. Upravo za Skorpione je karateristicno, da imaju „najubitacniji smrtni pogled“ od svih predstavnika zodijaka ili „oni ubijaju pogledom“.
Svoju nervozu kanalisu raznovrsnom gestikulacijom i primetnom mimikom. Najcesce se to ogleda u raznovrsnom repertoaru pogleda i ocima, stiskanjem ociju, podignutom obrvom, dodirivanjem sagovornika. Crtanjem strelica ili kruzica po papiru.

RIBE

Fizicki izgled: Prva dekada – nizeg ili prosecnog rasta rasta, sitnije gradje, druga i treca dekada – viseg rasta, vitke i mrsavije gradje. Kosa bujnija, tamnije ili crne boje, oci cesce tamne i crne, sanjalacki pogled. Nos pravilan, manji ili prcast, usne punije, senzualne.
Govor tela i maniri: Kod njih postoje dve izrazene krajnosti u zavisnoti od unutrasnjeg stanja i emotivnog raspolozenja, cesce su aktivni, uznemireni ili „lelujavi“ tako da ne mogu da miruju sa ciljem ili bez, a samo povremeno deluju vrlo pasivno, opusteno i tromo. Dinamicnost i otvorenost u pristupu drugima utice na njihovu nesposobnost da ostanu staticni i postojani, cak i kad im se za to pruzi prilika, umeju da „odlutaju“. Nesigurnost i potreba za srodnom dusom teraju ih na komunikaciju i sa potpuno nepoznatim osobama. Obicno upijaju najrazlicitije emocije iz svog okruzenja i postaju lako povodljivi. Gestikulacija im nije preterana, vec ugodna i simpaticna. Kad su dobro raspolozeni, zivo gestikuliraju, ali kad nisu, mrzi ih i da pomere pogled.
Svoju nervozu kanalisu raznovrsnom gestikulacijom, pokretima i mimikom. Ponekad cine i nekontrolisane pokrete, dodirujuci noge ili odredjene delove tela. Primetno je ucestalo treptanje, drmanje nogom, crtanjem talasa ili neobicnih i apstraktnih figura po papiru.